Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ταλάντωση, κρούση, ταλάντωση. Ένα διαφορετικό Β΄ Θέμα.

Μετά την επίλυση του παρακάτω προβλήματος θα είσαι πιο εξοικειωμένος με τις δυνάμεις και τις θέσεις στην απλή αρμονική ταλάντωση. Αν έχεις απορίες ξέρεις.

Δυο σώματα με μάζες m1=1Kg και m2=5Kg ισορροπούν σε δυο ιδανικά ελατήρια με σταθερές k1=100N/m και k2=200N/m αντίστοιχα. Η θέση ισορροπίας του σώματος μάζας m2 ταυτίζεται με τη θέση φυσικού μήκους του ελατηρίου σταθεράς k1.  

Συσπειρώνουμε το ελατήριο σταθεράς k1 κατά d=0,3m, τη χρονική στιγμή t=0 το αφήνουμε ελεύθερο να εκτελέσει απλή αρμονική ταλάντωση, στη συνέχεια συγκρούεται πλαστικά με το σώμα μάζας m2. Αν το συσσωμάτωμα μετά την κρούση εκτελεί κι αυτό απλή αρμονική ταλάντωση και με δεδομένο ότι η διάρκεια της κρούσης είναι αμελητέα να προσδιορίσεις το κλάσμα του πλάτους της δεύτερης ταλάντωσης (Α2) προς το πλάτος της πρώτης ταλάντωσης (Α1).
Δίνεται: g=10m/s2, προσεγγιστικά: √1/360≈0,05.Αριθμητικό αποτέλεσμα: Α21=1/4.


Σχόλια

 1. Συνάδελφε συγχαρητήρια για την υπέροχη ιστοσελίδα σου, αλλά και για το ποιοτικό περιεχόμενό της !!!
  Με εντυπωσίασαν επίσης και τα φανταστικά κινούμενα σχήματά σου και θα ήθελα να ρωτήσω με ποιο πρόγραμμα τα δημιουργείς.
  Σου εύχομαι καλή και δημιουργική σχολική χρονιά !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ συνάδελφε. Βασικά δεν χρειάζεσαι κάποιο πρόγραμμα, οι εικόνες είναι αρχεία gif και μπορείς να τα δημιουργήσεις είτε με κάποιο απλό gif maker ή ακόμη και online σε κάποια σελίδα αρκεί να έχεις πιο πριν σχεδιάσει τις εικόνες που θέλεις. Αν πάλι θέλεις κάτι πιο επαγγελματικό τότε δοκίμασε το GIMPPortable. Εγώ αυτό δουλεύω. Αν χρειαστείς οτιδήποτε μπορώ να βοηθήσω. Καλή σχολική χρονια κι από μένα.

   Διαγραφή
 2. Ζητώ συγνώμη για το λάθος και το διπλό σχόλιο αλλά είχα κάποιο πρόβλημα με το p.c. Αν δεν σου κάνει κόπο διέγραψε όποιο θέλεις. Να είσαι καλά !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συγχαρητήρια και απο μένα. Πολύ ωραία δουλειά! Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω με ποιο πρόγραμμα δημιουργείς τις εικόνες που μετά βάζεις σε κάποιο gif maker οπως λες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ. Χρησιμοποιώ ένα συνδυασμό προγραμμάτων, το GIMPPortable όπως είπα παραπάνω, το Crocodile Physics, την τελευταία έκδοση του powerpoint κι όλα αυτά γιατί η ιδέα είναι πολύ πρόσφατη, ακόμη το ψάχνω. Ουσιαστικά άρχισε με αυτό εδώ http://www.g-physics.com/2013/09/blog-post_13.html

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απλή Αρμονική Ταλάντωση (Α.Α.Τ) Εξισώσεις κίνησης

Περιοδικά ονομάζονται τα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο σε ίσα χρονικά διαστήματα. Π.χ. ομαλή κυκλική κίνηση, κίνηση εκκρεμούς, περιστροφή γης γύρω από τον ήλιο κ.ά.
(Σκέψου μερικά ακόμη…)
Στοιχεία περιοδικής κίνησης Κάθε περιοδική κίνηση χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω τρία στοιχειά:
Περίοδος (Τ) ενός περιοδικού φαινομένου ονομάζεται ο χρόνος που απαιτείται για μια πλήρη επανάληψη του φαινομένου ή ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδοχικών επαναλήψεων του φαινομένου.
Η περίοδος είναι μονόμετρο μέγεθος και η μονάδα μέτρησής της είναι το 1 sec.

Συχνότητα (f) ενός περιοδικού φαινομένου ονομάζεται το φυσικό μέγεθος του οποίου το μέτρο θα δίνεται από το σταθερό πηλίκο του αριθμού Ν των επαναλήψεων του φαινομένου σε κάποιο χρόνο t, προς το χρόνο αυτό.Δηλαδή: Η συχνότητα είναι μονόμετρο μέγεθος και έχει μονάδα μέτρησης το 1 sec-1 ή 1 κύκλος/sec ή 1 Hz (Hertz).Σχέση μεταξύ περιόδου – συχνότητας Επειδή σε χρόνο t ίσο με μια περίοδο Τ έχουμε μια επανάληψη (Ν=1) του φαινομένου έχουμ…

Ενέργεια Ταλάντωσης

Η ενέργεια της ταλάντωσης Ε (ή ολική ενέργεια) ενός συστήματος που εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση ισούται με την ενέργεια που προσφέραμε αρχικά στο σύστημα για να το θέσουμε σε κίνηση (ταλάντωση). 
Η ενέργεια αυτή θα δίνεται από τη σχέση:  Από την σχέση αυτή προκύπτει ότι το πλάτος Α καθορίζεται από την ενέργεια της ταλάντωσης, δηλαδή από την ενέργεια που προσφέραμε αρχικά στο σύστημα ώστε να αρχίσει να ταλαντώνεται. Σε όλη την διάρκεια της ταλάντωσης η ενέργεια παραμένει σταθερή. Η ενέργεια μιας απλής αρμονικής ταλάντωσης είναι σταθερή και ανάλογη µε το τετράγωνο του πλάτους της.

Απόδειξη της παραπάνω σχέσης. Αν το σώμα βρίσκεται ακίνητο στην θέση ισορροπίας, για να μετακινηθεί σε µια άλλη θέση πρέπει να του ασκηθεί κατάλληλη εξωτερική δύναμη Fεξ . Κατά την μετακίνηση αυτή θα ασκείται στο σώμα και η δύναμη επαναφοράς. 

Για να μετακινηθεί το σώμα στην θέση (x) θα πρέπει το μέτρο της εξωτερικής δύναμης να είναι ίσο µε το μέτρο της δύναμης επαναφοράς και να έχει αντίθετη φορά, σε κάθε χρονι…

Ταλάντωση και Ελατήριο

Ελατήριο ονομάζεται ένα μηχανικό εξάρτημα το οποίο έχει την ικανότητα να αποθηκεύει μηχανική ενέργεια παραμορφώμενο προσωρινά. Συνήθως το σχήμα είναι ελικοειδές, αλλά υπάρχουν και ελατήρια σε σχήμα ράβδου, οι σούστες.
Το κάθε ελατήριο μπορεί να παραμορφωθεί ως προς μία διάστασή του υπό την επίδραση δύναμης. Όταν ασκείται δύναμη σε αυτήν τη διάσταση, το ελατήριο παραμορφώνεται αποθηκεύοντας το έργο της δύναμης.
Ιδανικό ελατήριο Σε ιδανικά θεωρητικά ελατήρια ισχύει απόλυτα ο νόμος του Hook, δε χάνεται ενέργεια στο περιβάλλον και τα ελατήρια μπορούν πάντα να επιστρέψουν στο αρχικό τους μήκος. Επίσης η μάζα του ιδανικού ελατηρίου θεωρείται αμελητέα. [Στην πραγματικότητα χάνεται μικρό ποσό ενέργειας στο περιβάλλον ως θερμική ενέργεια, ενώ η παραμόρφωση μπορεί να γίνει μόνιμη. Κάθε ελατήριο έχει κάποια όρια αντοχής αν τα υπερβούν θα παραμορφωθεί ή θα σπάσει. Επιπλέον, με την επαναλαμβανόμενη χρήση το υλικό χάνει τις ιδιότητές του λόγω μηχανικής κόπωσης και αν δεν αντικατασταθεί θα σπάσει.]

Νόμο…

Απλή Αρμονική Ταλάντωση (Α.Α.Τ) - Συνισταμένη Δύναμη

Από την Α΄ Λυκείου γνωρίζεις τον θεμελιώδη νόμο της Μηχανικής (2ος νόμος του Newton), ΣF=mα. Επίσης, όπως γνωρίζεις για να υπάρχει επιτάχυνση πρέπει να υπάρχει και δύναμη που ασκείται σε κάποιο σώμα. Στην Α.Α.Τ. ισχύει α=-ω2x, ο συνδυασμός αυτών των δυο σχέσεων δίνει τη σχέση: 
ΣF=-m ω2x Από τη σχέση αυτή φαίνεται ότι όταν ένα σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση η συνολική δύναμη που δέχεται είναι ανάλογη με την απομάκρυνση του σώματος από την Θ.Ι. της τροχιάς του και έχει αντίθετη φορά από αυτήν. Όταν το σώμα περνά από την Θ.Ι. η συνολική δύναμη που δέχεται ισούται με μηδέν. (Για το λόγο αυτό, ονομάζεται θέση ισορροπίας της ταλάντωσης). Επίσης, στις ακραίες θέσεις της ταλάντωσης η ΣF είναι μεγίστη.


Στο βίντεο δες το διάνυσμα της δύναμης επαναφοράς (είναι πάντα προς την θέση ισορροπίας). Αν συμβολίσουμε το γινόμενο mω2 με D (που είναι σταθερό για κάθε ταλαντωτή), δηλαδή D = mω2
Τότε θα έχουμε τη σχέση που δίνει τη δύναμη:F = −Dx (Μάθε την απόδειξη)

Η παραπάνω σχέση είναι γνωστή και σαν συν…

Πως αποδεικνύουμε ότι ένα σώμα κάνει απλή αρμόνική ταλάντωση

Το είδες εδώ, τώρα λίγο πιο αναλυτικά.
Σε ασκήσεις που έχουμε ένα σώμα συνδεδεμένο με ένα ελατήριο και μας ζητείται να αποδείξουμε ότι σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση δουλεύουμε πάντα έχοντας στο μυαλό μας ότι αρκεί να αποδείξουμε ότι σε μιά τυχαία θέση της κίνησης του σώματος η συνισταμένη δύναμη που ασκείται σε αυτό μπορεί να γραφεί στη μορφή: ΣF=-DxΓια το σκοπό αυτό ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:


1. Σχεδιάζουμε το ελατήριο στη θέση φυσικού μήκους (ΘΦΜ).
2. Σχεδιάζουμε το σύστημα ελατήριο - σώμα στη θέση ισορροπίας του (Θ.Ι.) και  σχεδιάζουμε τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα. (γράφουμε:) 
Στη θέση ισορροπίας του συστήματος ισχύει  ΣF=0
Από τη σχέση αυτή για τη συνισταμένη των δυνάμεων στη θέση ισορροπίας προκύπτει μια συνθήκη για τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα στην κατάσταση ισορροπίας.
Δηλαδη: ΣF =0  ή   mg - Fελ =0   ή   mg = kx1 (1)
3. Σχεδιάζουμε τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα όταν το σώμα βρίσκεται σε μια τυχαία θέσηαπό τη θέση ισορροπίας.
Από τις δυνάμεις που έχουν …