Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μερικές λέξεις για τον Λάινους Πόλινγκ, του Δημήτρη Πασιόπουλου.

Ο Δημήτρης εμπνεύστηκε από το σχολικό βιβλίο κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Έψαξε, βρήκε, έγραψε:

Ως μαθητής, κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης μου μέσα στις σελίδες των σχολικών βιβλίων, «έτυχε» να συναντήσω πολλές φορές το όνομα Linus Pauling. Στις παρακάτω γραμμές θα γίνει μια προσπάθεια παρουσίασης αυτής της μεγάλης προσωπικότητας σε ένα μικρό κείμενο. Ενδεικτικά παρατίθενται κάποια αποσπάσματα που αφορούν τον Pauling, από τα σχολικά βιβλία, τα οποία λειτούργησαν ως έναυσμα για περαιτέρω έρευνα.
«Αμερικανός χημικός μηχανικός μία από τις μεγαλύτερες μορφές που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα…»
«…εισήγαγε τις έννοιες της ηλεκτραρνητικότητας, της μεσομέρειας και του υβριδισμού των ατομικών τροχιακών.»
«Ανακάλυψε την ελικοειδή δομή που έχει η πολυπεπτιδική αλυσίδα…»

«…ο Linus Pauling και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης γονιδιακής μετάλλαξης…»Ο Linus Carl Pauling γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, το 1901 στο Πόρτλαντ. Χημικός μηχανικός και ακτιβιστής, συγγραφέας και εκπαιδευτικός ο Pauling ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του εικοστού αιώνα. Ήταν ένας εκ των ιδρυτών των πεδίων της κβαντικής χημείας και της μοριακής βιολογίας. Μεταξύ άλλων εισήγαγε την έννοια της ηλεκτραρνητικότητας. Το 1936, από κοινού με τον Άλφρεντ Μίσκι, δημοσίευσε μια έρευνα για την γενική δομή των πρωτεϊνών. Επίσης ο Pauling  βρήκε ότι η εξειδίκευση ανάμεσα στο αντιγόνο και το αντίσωμα δεν οφείλεται σε κάποια χημική αντίδραση, αλλά απλά στο σχήμα. Ασχολήθηκε με την δρεπανοκυτταρική αναιμία και το 1949 η ομάδα του κατάφερε να βρει την μοριακή βάση της. Συνέχισε την εργασία του στις πρωτεΐνες και στις αρχές της δεκαετίας του 1950 προσδιόρισε τη μεγάλης κλίμακας δομή της άλφα έλικας. Ο Linus Pauling είναι το μοναδικό άτομο μέχρι σήμερα, το οποίο έχει κερδίσει δύο βραβεία Nobel (χωρίς να έχει μοιραστεί κάποιο από αυτά με άλλο άτομο). Το 1954 κέρδισε το βραβείο για τη Χημεία. Οκτώ χρόνια αργότερα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την αντίθεσή του με τα όπλα μαζικής καταστροφής.  Οι ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αποτέλεσαν σημείο καμπής στη ζωή του Pauling. Μαζί με άλλους επιστήμονες μίλησε και έγραψε κατά του αγώνα για αύξηση πυρηνικού εξοπλισμού. Επιδίωξε να μειώσει τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στη διεθνή πολιτική. 

Επίσης, ένα βιογραφικό timeline από τη σελίδα του Oregon State University*: lpi.oregonstate.edu/lpbio/timeline.html


Κι ένα βίντεο όπου παρουσιάζονται στοιχεία για το έργο του Pauling:Τέλος, ένα απόσπασμα από την ομιλία του Pauling στις 11 Δεκεμβρίου του 1963, με θέμα την επιστήμη και την ειρήνη: www.nobelprize.org/mediaplayer*Ευχαριστώ την βιολόγο Δανάη Παπαδογιάννη που μου υπέδειξε τη σελίδα του Oregon State University.
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απλή Αρμονική Ταλάντωση (Α.Α.Τ) Εξισώσεις κίνησης

Περιοδικά ονομάζονται τα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο σε ίσα χρονικά διαστήματα. Π.χ. ομαλή κυκλική κίνηση, κίνηση εκκρεμούς, περιστροφή γης γύρω από τον ήλιο κ.ά.
(Σκέψου μερικά ακόμη…)
Στοιχεία περιοδικής κίνησης Κάθε περιοδική κίνηση χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω τρία στοιχειά:
Περίοδος (Τ) ενός περιοδικού φαινομένου ονομάζεται ο χρόνος που απαιτείται για μια πλήρη επανάληψη του φαινομένου ή ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδοχικών επαναλήψεων του φαινομένου.
Η περίοδος είναι μονόμετρο μέγεθος και η μονάδα μέτρησής της είναι το 1 sec.

Συχνότητα (f) ενός περιοδικού φαινομένου ονομάζεται το φυσικό μέγεθος του οποίου το μέτρο θα δίνεται από το σταθερό πηλίκο του αριθμού Ν των επαναλήψεων του φαινομένου σε κάποιο χρόνο t, προς το χρόνο αυτό.Δηλαδή: Η συχνότητα είναι μονόμετρο μέγεθος και έχει μονάδα μέτρησης το 1 sec-1 ή 1 κύκλος/sec ή 1 Hz (Hertz).Σχέση μεταξύ περιόδου – συχνότητας Επειδή σε χρόνο t ίσο με μια περίοδο Τ έχουμε μια επανάληψη (Ν=1) του φαινομένου έχουμ…

Ενέργεια Ταλάντωσης

Η ενέργεια της ταλάντωσης Ε (ή ολική ενέργεια) ενός συστήματος που εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση ισούται με την ενέργεια που προσφέραμε αρχικά στο σύστημα για να το θέσουμε σε κίνηση (ταλάντωση). 
Η ενέργεια αυτή θα δίνεται από τη σχέση:  Από την σχέση αυτή προκύπτει ότι το πλάτος Α καθορίζεται από την ενέργεια της ταλάντωσης, δηλαδή από την ενέργεια που προσφέραμε αρχικά στο σύστημα ώστε να αρχίσει να ταλαντώνεται. Σε όλη την διάρκεια της ταλάντωσης η ενέργεια παραμένει σταθερή. Η ενέργεια μιας απλής αρμονικής ταλάντωσης είναι σταθερή και ανάλογη µε το τετράγωνο του πλάτους της.

Απόδειξη της παραπάνω σχέσης. Αν το σώμα βρίσκεται ακίνητο στην θέση ισορροπίας, για να μετακινηθεί σε µια άλλη θέση πρέπει να του ασκηθεί κατάλληλη εξωτερική δύναμη Fεξ . Κατά την μετακίνηση αυτή θα ασκείται στο σώμα και η δύναμη επαναφοράς. 

Για να μετακινηθεί το σώμα στην θέση (x) θα πρέπει το μέτρο της εξωτερικής δύναμης να είναι ίσο µε το μέτρο της δύναμης επαναφοράς και να έχει αντίθετη φορά, σε κάθε χρονι…

Ταλάντωση και Ελατήριο

Ελατήριο ονομάζεται ένα μηχανικό εξάρτημα το οποίο έχει την ικανότητα να αποθηκεύει μηχανική ενέργεια παραμορφώμενο προσωρινά. Συνήθως το σχήμα είναι ελικοειδές, αλλά υπάρχουν και ελατήρια σε σχήμα ράβδου, οι σούστες.
Το κάθε ελατήριο μπορεί να παραμορφωθεί ως προς μία διάστασή του υπό την επίδραση δύναμης. Όταν ασκείται δύναμη σε αυτήν τη διάσταση, το ελατήριο παραμορφώνεται αποθηκεύοντας το έργο της δύναμης.
Ιδανικό ελατήριο Σε ιδανικά θεωρητικά ελατήρια ισχύει απόλυτα ο νόμος του Hook, δε χάνεται ενέργεια στο περιβάλλον και τα ελατήρια μπορούν πάντα να επιστρέψουν στο αρχικό τους μήκος. Επίσης η μάζα του ιδανικού ελατηρίου θεωρείται αμελητέα. [Στην πραγματικότητα χάνεται μικρό ποσό ενέργειας στο περιβάλλον ως θερμική ενέργεια, ενώ η παραμόρφωση μπορεί να γίνει μόνιμη. Κάθε ελατήριο έχει κάποια όρια αντοχής αν τα υπερβούν θα παραμορφωθεί ή θα σπάσει. Επιπλέον, με την επαναλαμβανόμενη χρήση το υλικό χάνει τις ιδιότητές του λόγω μηχανικής κόπωσης και αν δεν αντικατασταθεί θα σπάσει.]

Νόμο…

Απλή Αρμονική Ταλάντωση (Α.Α.Τ) - Συνισταμένη Δύναμη

Από την Α΄ Λυκείου γνωρίζεις τον θεμελιώδη νόμο της Μηχανικής (2ος νόμος του Newton), ΣF=mα. Επίσης, όπως γνωρίζεις για να υπάρχει επιτάχυνση πρέπει να υπάρχει και δύναμη που ασκείται σε κάποιο σώμα. Στην Α.Α.Τ. ισχύει α=-ω2x, ο συνδυασμός αυτών των δυο σχέσεων δίνει τη σχέση: 
ΣF=-m ω2x Από τη σχέση αυτή φαίνεται ότι όταν ένα σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση η συνολική δύναμη που δέχεται είναι ανάλογη με την απομάκρυνση του σώματος από την Θ.Ι. της τροχιάς του και έχει αντίθετη φορά από αυτήν. Όταν το σώμα περνά από την Θ.Ι. η συνολική δύναμη που δέχεται ισούται με μηδέν. (Για το λόγο αυτό, ονομάζεται θέση ισορροπίας της ταλάντωσης). Επίσης, στις ακραίες θέσεις της ταλάντωσης η ΣF είναι μεγίστη.


Στο βίντεο δες το διάνυσμα της δύναμης επαναφοράς (είναι πάντα προς την θέση ισορροπίας). Αν συμβολίσουμε το γινόμενο mω2 με D (που είναι σταθερό για κάθε ταλαντωτή), δηλαδή D = mω2
Τότε θα έχουμε τη σχέση που δίνει τη δύναμη:F = −Dx (Μάθε την απόδειξη)

Η παραπάνω σχέση είναι γνωστή και σαν συν…

Πως αποδεικνύουμε ότι ένα σώμα κάνει απλή αρμόνική ταλάντωση

Το είδες εδώ, τώρα λίγο πιο αναλυτικά.
Σε ασκήσεις που έχουμε ένα σώμα συνδεδεμένο με ένα ελατήριο και μας ζητείται να αποδείξουμε ότι σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση δουλεύουμε πάντα έχοντας στο μυαλό μας ότι αρκεί να αποδείξουμε ότι σε μιά τυχαία θέση της κίνησης του σώματος η συνισταμένη δύναμη που ασκείται σε αυτό μπορεί να γραφεί στη μορφή: ΣF=-DxΓια το σκοπό αυτό ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:


1. Σχεδιάζουμε το ελατήριο στη θέση φυσικού μήκους (ΘΦΜ).
2. Σχεδιάζουμε το σύστημα ελατήριο - σώμα στη θέση ισορροπίας του (Θ.Ι.) και  σχεδιάζουμε τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα. (γράφουμε:) 
Στη θέση ισορροπίας του συστήματος ισχύει  ΣF=0
Από τη σχέση αυτή για τη συνισταμένη των δυνάμεων στη θέση ισορροπίας προκύπτει μια συνθήκη για τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα στην κατάσταση ισορροπίας.
Δηλαδη: ΣF =0  ή   mg - Fελ =0   ή   mg = kx1 (1)
3. Σχεδιάζουμε τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα όταν το σώμα βρίσκεται σε μια τυχαία θέσηαπό τη θέση ισορροπίας.
Από τις δυνάμεις που έχουν …