Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το μέλλον και η αγάπη για τη μάθηση.

Μέχρι πρόσφατα, οι μαθητές διάλεγαν, συχνά με τη βοήθεια ή την προτροπή των γονιών τους, τι ήθελαν να γίνουν όταν θα μεγαλώσουν. Επέλεγαν ένα ανάλογο σχολείο, ξόδευαν χρόνια και χρήματα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ώστε να γίνουν δεκτοί σε μια εταιρεία και να εξασκήσουν το επάγγελμά τους σε όλη τους τη ζωή.

Σε λίγα χρόνια αυτή η διαδρομή δεν θα έχει καμία σημασία, σύμφωνα με τη άποψη του Αμερικανού καθηγητή Vivek Wadhwa. Όπως τονίζει σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα The Washington Post, ο χρόνος διάρκειας της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, σύντομα, θα περιοριστεί στα δέκα χρόνια, ενώ μέσα σε μια δεκαετία θα μειωθεί στα πέντε έτη. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές και ανακατατάξεις στον χάρτη των επαγγελμάτων.

Σε είκοσι χρόνια από σήμερα, μάλλον θα ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία δεν θα υπάρχουν τα συνηθισμένα επαγγέλματα. «Οι περισσότερες δουλειές θα γίνονται από υπερσύγχρονες μηχανές και το κόστος των βασικών μας αναγκών, της τροφής, της ενέργειας και της ιατρικής περίθαλψης, θα είναι αμελητέο, ανάλογο με εκείνο που διαθέτουμε σήμερα για τις τηλεφωνικές μας επικοινωνίες», ισχυρίζεται ο Wadhwa. Σύμφωνα με την πρόβλεψή του εισερχόμαστε, σταδιακά, στην εποχή που δεν θα χρειάζεται να δουλεύουμε για να ικανοποιούμε τις βασικές μας ανάγκες. Συνεπώς, θα έχουμε την ελευθερία να παραμείνουμε δημιουργικοί, ασχολούμενοι μόνο με όσα αγαπάμε και μάς ευχαριστούν πραγματικά.

Ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Stanford θεωρεί, επίσης, ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν τα επόμενα χρόνια, ίσως να μην χρειάζεται να μάθουν οδήγηση. Μέχρι τα τέλη του 2020 τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα αυξηθούν και θα συζητάμε πλέον σοβαρά να απαγορεύσουμε στους ανθρώπους να οδηγούν, αφού ο νέος τρόπος κίνησης των αυτοκινήτων θα είναι περισσότερο ασφαλής. Επιπλέον, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας θα καταφέρει να καλύψει εξ ολοκλήρου τις αυξημένες ανάγκες του πλανήτη.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ανάλυσής του έχει σχέση και με τις αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης. Τα όπλα μας για την προσαρμογή στη νέα εποχή συνδέονται, σίγουρα, με την τεχνολογική μας εκπαίδευση. Παραδόξως, σε αυτόν τον κόσμο περίοπτη θέση θα έχουν, όπως σημειώνει, οι Τέχνες και οι ανθρωπιστικές σπουδές. Γενικότερα, θα μπορεί ο καθένας να σπουδάζει αυτό που θέλει πραγματικά. Η αγάπη για τη μάθηση και τη διαρκή επιμόρφωση θα είναι σημαντικότερα όπλα από τις σπουδές που θα ακολουθεί κάποιος μηχανικά για να κερδίσει μια θέση στην αγορά εργασίας.

«Ο Στιβ Τζομπς έχτισε τη σημαντικότερη εταιρεία στον κόσμο εστιάζοντας στον σχεδιασμό. Μάς έδειξε ότι, αν και η μηχανική είναι αναμφισβήτητα σημαντική, αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ένα σπουδαίο σχέδιο», γράφει ο Vivek Wadhw. «Μπορείς να διδάξεις τους καλλιτέχνες πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να μετατρέψεις τους μηχανικούς σε καλλιτέχνες. Εκείνος που έχει μελετήσει, για παράδειγμα, τον Διαφωτισμό ή την άνοδο και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έχει αποκτήσει μια ευρύτερη εικόνα της ανθρώπινης κατάστασης, και είναι ικανός να αξιοποιήσει περισσότερο αποτελεσματικά από κάπoιον άλλον τα τεχνολογικά αγαθά. Ένας ψυχολόγος μάλλον γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των ανθρώπων από κάποιον που η εκπαίδευση και η κατάρτισή του είναι αυστηρά τεχνολογική».

Συγγραφέας: Γιώργος Καρουζάκης, via


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απλή Αρμονική Ταλάντωση (Α.Α.Τ) Εξισώσεις κίνησης

Περιοδικά ονομάζονται τα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο σε ίσα χρονικά διαστήματα. Π.χ. ομαλή κυκλική κίνηση, κίνηση εκκρεμούς, περιστροφή γης γύρω από τον ήλιο κ.ά.
(Σκέψου μερικά ακόμη…)
Στοιχεία περιοδικής κίνησης Κάθε περιοδική κίνηση χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω τρία στοιχειά:
Περίοδος (Τ) ενός περιοδικού φαινομένου ονομάζεται ο χρόνος που απαιτείται για μια πλήρη επανάληψη του φαινομένου ή ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδοχικών επαναλήψεων του φαινομένου.
Η περίοδος είναι μονόμετρο μέγεθος και η μονάδα μέτρησής της είναι το 1 sec.

Συχνότητα (f) ενός περιοδικού φαινομένου ονομάζεται το φυσικό μέγεθος του οποίου το μέτρο θα δίνεται από το σταθερό πηλίκο του αριθμού Ν των επαναλήψεων του φαινομένου σε κάποιο χρόνο t, προς το χρόνο αυτό.Δηλαδή: Η συχνότητα είναι μονόμετρο μέγεθος και έχει μονάδα μέτρησης το 1 sec-1 ή 1 κύκλος/sec ή 1 Hz (Hertz).Σχέση μεταξύ περιόδου – συχνότητας Επειδή σε χρόνο t ίσο με μια περίοδο Τ έχουμε μια επανάληψη (Ν=1) του φαινομένου έχουμ…

Ενέργεια Ταλάντωσης

Η ενέργεια της ταλάντωσης Ε (ή ολική ενέργεια) ενός συστήματος που εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση ισούται με την ενέργεια που προσφέραμε αρχικά στο σύστημα για να το θέσουμε σε κίνηση (ταλάντωση). 
Η ενέργεια αυτή θα δίνεται από τη σχέση:  Από την σχέση αυτή προκύπτει ότι το πλάτος Α καθορίζεται από την ενέργεια της ταλάντωσης, δηλαδή από την ενέργεια που προσφέραμε αρχικά στο σύστημα ώστε να αρχίσει να ταλαντώνεται. Σε όλη την διάρκεια της ταλάντωσης η ενέργεια παραμένει σταθερή. Η ενέργεια μιας απλής αρμονικής ταλάντωσης είναι σταθερή και ανάλογη µε το τετράγωνο του πλάτους της.

Απόδειξη της παραπάνω σχέσης. Αν το σώμα βρίσκεται ακίνητο στην θέση ισορροπίας, για να μετακινηθεί σε µια άλλη θέση πρέπει να του ασκηθεί κατάλληλη εξωτερική δύναμη Fεξ . Κατά την μετακίνηση αυτή θα ασκείται στο σώμα και η δύναμη επαναφοράς. 

Για να μετακινηθεί το σώμα στην θέση (x) θα πρέπει το μέτρο της εξωτερικής δύναμης να είναι ίσο µε το μέτρο της δύναμης επαναφοράς και να έχει αντίθετη φορά, σε κάθε χρονι…

Ταλάντωση και Ελατήριο

Ελατήριο ονομάζεται ένα μηχανικό εξάρτημα το οποίο έχει την ικανότητα να αποθηκεύει μηχανική ενέργεια παραμορφώμενο προσωρινά. Συνήθως το σχήμα είναι ελικοειδές, αλλά υπάρχουν και ελατήρια σε σχήμα ράβδου, οι σούστες.
Το κάθε ελατήριο μπορεί να παραμορφωθεί ως προς μία διάστασή του υπό την επίδραση δύναμης. Όταν ασκείται δύναμη σε αυτήν τη διάσταση, το ελατήριο παραμορφώνεται αποθηκεύοντας το έργο της δύναμης.
Ιδανικό ελατήριο Σε ιδανικά θεωρητικά ελατήρια ισχύει απόλυτα ο νόμος του Hook, δε χάνεται ενέργεια στο περιβάλλον και τα ελατήρια μπορούν πάντα να επιστρέψουν στο αρχικό τους μήκος. Επίσης η μάζα του ιδανικού ελατηρίου θεωρείται αμελητέα. [Στην πραγματικότητα χάνεται μικρό ποσό ενέργειας στο περιβάλλον ως θερμική ενέργεια, ενώ η παραμόρφωση μπορεί να γίνει μόνιμη. Κάθε ελατήριο έχει κάποια όρια αντοχής αν τα υπερβούν θα παραμορφωθεί ή θα σπάσει. Επιπλέον, με την επαναλαμβανόμενη χρήση το υλικό χάνει τις ιδιότητές του λόγω μηχανικής κόπωσης και αν δεν αντικατασταθεί θα σπάσει.]

Νόμο…

Απλή Αρμονική Ταλάντωση (Α.Α.Τ) - Συνισταμένη Δύναμη

Από την Α΄ Λυκείου γνωρίζεις τον θεμελιώδη νόμο της Μηχανικής (2ος νόμος του Newton), ΣF=mα. Επίσης, όπως γνωρίζεις για να υπάρχει επιτάχυνση πρέπει να υπάρχει και δύναμη που ασκείται σε κάποιο σώμα. Στην Α.Α.Τ. ισχύει α=-ω2x, ο συνδυασμός αυτών των δυο σχέσεων δίνει τη σχέση: 
ΣF=-m ω2x Από τη σχέση αυτή φαίνεται ότι όταν ένα σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση η συνολική δύναμη που δέχεται είναι ανάλογη με την απομάκρυνση του σώματος από την Θ.Ι. της τροχιάς του και έχει αντίθετη φορά από αυτήν. Όταν το σώμα περνά από την Θ.Ι. η συνολική δύναμη που δέχεται ισούται με μηδέν. (Για το λόγο αυτό, ονομάζεται θέση ισορροπίας της ταλάντωσης). Επίσης, στις ακραίες θέσεις της ταλάντωσης η ΣF είναι μεγίστη.


Στο βίντεο δες το διάνυσμα της δύναμης επαναφοράς (είναι πάντα προς την θέση ισορροπίας). Αν συμβολίσουμε το γινόμενο mω2 με D (που είναι σταθερό για κάθε ταλαντωτή), δηλαδή D = mω2
Τότε θα έχουμε τη σχέση που δίνει τη δύναμη:F = −Dx (Μάθε την απόδειξη)

Η παραπάνω σχέση είναι γνωστή και σαν συν…

Πως αποδεικνύουμε ότι ένα σώμα κάνει απλή αρμόνική ταλάντωση

Το είδες εδώ, τώρα λίγο πιο αναλυτικά.
Σε ασκήσεις που έχουμε ένα σώμα συνδεδεμένο με ένα ελατήριο και μας ζητείται να αποδείξουμε ότι σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση δουλεύουμε πάντα έχοντας στο μυαλό μας ότι αρκεί να αποδείξουμε ότι σε μιά τυχαία θέση της κίνησης του σώματος η συνισταμένη δύναμη που ασκείται σε αυτό μπορεί να γραφεί στη μορφή: ΣF=-DxΓια το σκοπό αυτό ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:


1. Σχεδιάζουμε το ελατήριο στη θέση φυσικού μήκους (ΘΦΜ).
2. Σχεδιάζουμε το σύστημα ελατήριο - σώμα στη θέση ισορροπίας του (Θ.Ι.) και  σχεδιάζουμε τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα. (γράφουμε:) 
Στη θέση ισορροπίας του συστήματος ισχύει  ΣF=0
Από τη σχέση αυτή για τη συνισταμένη των δυνάμεων στη θέση ισορροπίας προκύπτει μια συνθήκη για τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα στην κατάσταση ισορροπίας.
Δηλαδη: ΣF =0  ή   mg - Fελ =0   ή   mg = kx1 (1)
3. Σχεδιάζουμε τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα όταν το σώμα βρίσκεται σε μια τυχαία θέσηαπό τη θέση ισορροπίας.
Από τις δυνάμεις που έχουν …