Το ξέραμε.
Tο Ηλιακό Σύστημα καταλαμβάνει μια σφαίρα με ακτίνα 100.000 φορές την απόσταση Γης - Ηλιου, η οποία ονομάζεται αστρονομική μονάδα (astronomical unit, AU) και ισούται με 150.000.000 χιλιόμετρα. Από όλη αυτή την τεράστια έκταση, σήμερα γνωρίζουμε καλά μόνο την κεντρική περιοχή της, ακτίνας μόλις 30 AU, στην οποία κινούνται οι 8 γνωστοί πλανήτες και μερικά άλλα μικρά σώματα, όπως οι νάνοι πλανήτες Δήμητρα και Πλούτωνας, καθώς και οι αστεροειδείς. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η μοναδική πληροφορία που είχαμε για την εξωτερική περιοχή του Ηλιακού Συστήματος ήταν οι κομήτες, που σε ένα μικρό τμήμα της τροχιάς τους περνούν από την κεντρική περιοχή του και γίνoνται αντιληπτοί από τη φωτεινή ουρά τους.
Σε στάδιο εργαστηρίου ακόμη, αλλά το μέλλον είναι κοντά.
Το υλικό μοιάζει και δίνει την αίσθηση ελαφρώς πλαστικοποιημένου χαρτιού, και οι ερευνητές έχουν επιδείξει την αντοχή του φτιάχνοντας «οριγκάμι». Η βάση της δομής του είναι η νανοκυτταρίνη, που στην ουσία είναι ίνες κυτταρίνης οι οποίες, μέσω νερού υψηλής πίεσης, διασπώνται σε ίνες που μπορεί να είναι διαμέτρου μόλις 20 νανομέτρων. Με τις ίνες κυτταρίνης σε διάλυμα νερού, προστίθεται ένα ηλεκτρικά φορτισμένο πολυμερές, επίσης σε διάλυμα νερού. Το πολυμερές στη συνέχεια επικαλύπτει τις ίνες.
Είναι αυτό πρόβλημα; Υποθέτω πως ναι, δεν σε πάει παρακάτω, σκοντάφτεις ενδεχομένως στο υπέρτατο, κάτι κάνεις λάθος. Δες τον Neil deGrasse Tyson σε παλαιότερη ομιλία του, είναι ξεκάθαρος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αμφισβητούν τις μακροχρόνιες παραδοχές σχετικά με τη διασύνδεση επιστήμης και πίστης. Ενώ είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι περισσότεροι επιστήμονες είναι άθεοι, η παγκόσμια αντίληψη που προκύπτει από τη μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν είναι και τόσο απλό. «Περισσότεροι από τους μισούς επιστήμονες στην Ινδία, την Ιταλία, την Ταϊβάν και την Τουρκία αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευόμενοι», είπε ο Ecklund. «Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το εύρημα ότι στο γενικό πληθυσμό υπάρχουν περίπου διπλάσιοι «εκ πεποιθήσεως άθεοι», όπως στο παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ (55 %), σε σύγκριση με την επιστημονική κοινότητα στην ίδια περιοχή (26 %)».
Πολλοί πιστεύουν ότι μόλις εμφανίζεται μια μεγάλη θεωρητική ή πειραματική ανακάλυψη γίνεται σχεδόν αυτομάτως αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα. Ομως αυτό δεν συνέβη ούτε με την ειδική ούτε με τη γενική θεωρία της σχετικότητας. Πώς εξηγούνται τέτοιες «συντηρητικές» και φαινομενικά ανορθολογικές αντιδράσεις απέναντι σε μια τόσο ανανεωτική θεωρία;
Το κόστος:
That’s a total delivery cost of $15.3 billion, out of a total station cost of roughly $100 billion. Assuming space launches account for a similar proportion of the total cost to build a Death Star, then cutting out launch costs could save the Empire $29.5 quintillion.
Αυτά που λέτε, καλή εβδομάδα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου