Στην πρώτη θέση, η ιστορική επίσκεψη της αποστολής New Horizons στον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα. Η ανθρωπότητα μπόρεσε για πρώτη φορά να θαυμάσει ένα κατεψυγμένο τοπίο με βουνά από πάγο που επιπλέουν σε πεδιάδες αζώτου. Το New Horizons συνεχίζει τώρα να μεταδίδει τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το σύντομο πέρασμα, καθώς ταξιδεύει για το ακόμη πιο μακρινό σώμα 2014 MU69 στη Ζώνη του Κάιπερ, έναν δακτύλιο από παγωμένα σώματα πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα.
Επίσης, η δεκάδα των επιστημόνων για το 2015 και τα πρόσωπα της επιστήμης που θα μας απασχολήσουν το 16.
Προφανώς:
Η διαπίστωση ότι κορυφαίοι επιστήμονες (ακόμη και νομπελίστες όπως ο βρετανός βιολόγος Τιμ Χαντ) διακατέχονται από σεξιστικές αντιλήψεις για τις γυναίκες συναδέλφους τους.
Δεν είναι εξέλιξη επιστημονική. Είναι απλά κοινωνική διαπίστωση διδακτορικού επιπέδου.
Στα επιστημονικά όμως:
- Η συμφωνία για το κλίμα στη Σύνοδο του Παρισιού.
- Το ταξίδι της αμερικανικής αποστολής New Horizons στον Πλούτωνα.
- Η αξιοποίηση της νέας, ευέλικτης τεχνικής CRISPR-Cas9 για γενετικές παρεμβάσεις ακριβείας
- Η ανάπτυξη εμβολίων για τον ιό Έμπολα και την ελονοσία.
- Η πειραματική επιβεβαίωση του φαινομένου της κβαντικής διεμπλοκής, στο οποίο δύο σωματίδια αλληλεπιδρούν ακαριαία ακόμα και από μεγάλες αποστάσεις.
Μερικά:
Ίντερνετ από τη στρατόσφαιρα: H Alphabet-Google ετοιμάζεται να παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω γιγάντιων μπαλονιών ηλίου που θα πετάνε στη στρατόσφαιρα, αρχής γενομένης από την Ινδονησία. Από κοντά και το Facebook που θα κάνει κάτι ανάλογο από drones σε μεγάλο υψόμετρο.
Αφαλάτωση μεγάλης κλίμακας: Η αφαίρεση αλατιού από το θαλασσινό νερό γίνεται πια εφικτή σε πολύ μεγάλη κλίμακα, όπως αποδεικνύουν οι πρώτες μονάδες σε Ισραήλ, ΗΠΑ κ.α., οι οποίες παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα γλυκού νερού τη μέρα.
«Τούρμπο» φωτοσύνθεση: Η δημιουργία ενός νέου τροποποιημένου φυτού ρυζιού με άκρως ενισχυμένες δυνατότητες φωτοσύνθεσης, ανοίγει το δρόμο για πολύ πιο αποδοτικές καλλιέργειες όχι μόνο ρυζιού, αλλά δημητριακών και άλλων φυτών, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού.
Το πρόβλημα έγκειται εν μέρει στα μποζόνια Higgs, τα οποία παρήχθησαν κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού. Εξηγούν δε γιατί τα άλλα σωματίδια έχουν τις μάζες που βλέπουμε. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι, στο πρώιμο σύμπαν, το πεδίο Higgs μπορεί να είχε αρκετά μεγάλες διακυμάνσεις ώστε να ξεπεραστεί ένα ενεργειακό φράγμα, το οποίο να ανάγκασε το σύμπαν να μεταβεί από την κανονική κατάσταση του κενού σε μια κατάσταση με αρνητική ενέργεια του κενού, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα το σύμπαν να καταρρεύσει γρήγορα στον εαυτό του.
Ένα παλιό άρθρο για τον χρόνο, περίπου εννιά χιλιάδες λέξεις αλλά αξίζει τον κόπο σας.
«Το πραγματικά παράξενο είναι ότι οι νόμοι της Φυσικής, οι οποίοι οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό που βλέπουμε στον κόσμο, μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω στον χρόνο» λέει ο Ντιν Ρικλς, φιλόσοφος της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. «Δεν θα έπρεπε να υπάρχει βέλος».
Είναι από 14 εβδομάδες και περιχέονται 80 λινξ για διάβασμα.
Αυτά που λέτε, καλή χρονιά να έχετε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου