Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αξιολόγηση από τους μαθητές.

Την τελευταία μέρα του 2015 ζήτησα από τους 72 μαθητές μου να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό την αξιολόγηση μου ως εκπαιδευτικός Φυσικής. Οι 58 από αυτούς ανταποκρίθηκαν και βγήκαν συμπεράσματα.

Το ερωτηματολόγιο περιείχε 38 ερωτήσεις και ήταν ανώνυμο, έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να απαντούσαν με ειλικρίνεια χωρίς να υπήρχε ο φόβος της αντίδρασης του καθηγητή σε περίπτωση αρνητικών κρίσεων ή η απαίτηση για εύνοια σε περίπτωση θετικών κρίσεων. Ο σκοπός της αξιολόγησης ήταν αποκλειστικά η βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.Μεταξύ άλλων απαντησαν: 
Στην κατηγορία «Άλλο» καταγραφήκανε τα εξής: Σταδιακά ειρωνευτικός, φιλομαθής, συνεπής, αστείος, ευφυής, ευπρόσιτος, έμπιστος, συμπονετικός, κι άλλα τα οποία ανάγονται σε επίπεδο συναισθημάτων οπότε δεν τα παραθέτω. 


Επίσης, υπήρχαν 3 ερωτήσεις σύντομης απάντησης τις οποίες επεξεργάστηκα και αφαίρεσα τις απαντήσεις συναισθηματικών εκδηλώσεων, οπότε μεταξύ άλλων είπαν:

36. (Προαιρετική ερώτηση) Ποιές πλευρές/χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μαθήματος ή/και εκπαιδευτικού συνεισέφεραν περισσότερο στην προαγωγή της γνώσης σας; 
 • Επιμονή, ψυχραιμία.
 • Η αγάπη και το ενδιαφέρον του για το αντικείμενο, η τάση να βοηθήσει κάθε μαθητή ανεξαρτήτως επιπέδου γνώσεων καθώς και η σύνδεση της φυσικής ως επιστήμη με φαινόμενα της καθημερινότητας με βοήθησαν να βελτιωθώ, να αγαπήσω τη φυσική και να την αντιμετωπίσω ως ευχαρίστηση και όχι ως εξαναγκασμό! 
 • Η  ενθάρρυνση και ο τρόπος διδασκαλίας.
 • Η πολύ καλή παρουσίαση των ενοτήτων. 
 • Η αναλυτική επεξήγηση και επιμονή του σε ιδιαίτερα σημεία.
 • Η θετική ενέργειά του και η όρεξη του να μας μάθει, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο μάθημα.
 • Η μεταδοτικότητα του καθηγητή και ο τρόπος διεξαγωγής του μαθήματος. 
 • Η επιμονή.
 • Η γνώση, η κατάρτιση το ενδιαφέρον  και ουσιαστικά ο εθισμός του εκπαιδευτικού στο μάθημα ήταν αυτό που μου μετέδωσε και με έκανε να αγαπήσω το μάθημα και να ασχολούμαι με αυτό χωρίς να το βλέπω σαν αγκαρία οπως παλιότερα!
 • Παραστατικότητα, εφαρμογές, παραδείγματα, επανάληψη μέσω ασκήσεων και φύλλων έργου.
 • Ο τρόπος με τον οποίο ο εκπαιδευτικός διδάσκει και αναλύει το μάθημα ήταν αποτελεσματικά στην γνώση. Επίσης, ο ίδιος ο εκπαιδευτικός έχει την ικανότητα να κάνει τους μαθητές να στραφούν με ενδιαφέρον προς το συγκεκριμένο μάθημα.
 • Το χιούμορ του και το πόσο δένεται με τους μαθητές του.
 • Το γεγονός οτι τα παρουσιάζει πολυ όμορφα και σου κινει το ενδιαφέρον για να ασχοληθείς.
 • Οργάνωση, απλοποίηση, ηρεμία.
 • Ο τρόπος εκφοράς του λόγου του, η παραστατικότητα και παράδοσης του μαθήματος.

37.  (Προαιρετική ερώτηση) Ποιές ήταν οι κυριότερες αδυναμίες του εκπαιδευτικού;
 • Βάζοντας πολλές ασκήσεις προσπαθώντας να καλύψει όλα τα πιθανά ερωτήματα που μπορούν να ζητηθούν αλλά οι περισσότερες από αυτές επαναλαμβάνονται με σκοπό να μην υπάρχει κάποιο κέρδος και να χάνεται πολύτιμος χρόνος και για τα άλλα μαθήματα.
 • Η υπερβολική σοβαρότητα στην αρχή της χρονιάς.
 • Λίγες εργασίες και κάποιες φορές καθόλου με αποτέλεσμα να χαλαρώνομαι. 

38.  (Προαιρετική ερώτηση) Τι έχετε να προτείνετε για την βελτίωση του συγκεκριμένου μαθήματος ή/και εκπαιδευτικού;
 • Μια συγκέντρωση ασκήσεων , διαφορετικές μεταξύ τους , από την οποία θα παίρνεις κάτι διαφορετικό. Να μην υπάρχουν τα ίδια ερωτήματα. Δηλαδή αν μια άσκηση έχει 5 ερωτήματα δε χρειάζεται η επόμενη να έχει και αυτή 5 και οι 4 πρώτες να είναι ίδιες και να αλλάζει μόνο η πέμπτη. Ετσι αυτές οι ασκήσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο για μελέτη και όχι για λύση.
 • Θα ήθελα αν είναι δυνατό να πραγματοποιούνται μαθήματα και μέσα στις γιορτές!!! 
 • Να μην είναι αγχωτικός όταν εξετάζει. 
 • Να σηκώνονται οι μαθητές περισσότερο στον πίνακα διότι πάνε εκεί για να μάθουν και όχι να ακούν μόνο χρειάζεται προσπάθεια και από τα παιδιά και από τον καθηγητή , αμοιβαία σχέση
 • Να αυξηθεί ο αριθμός των εργασιών και να έχει περισσότερες απαιτήσεις για να μας πιέζει περισσότερο
 • Πιο λίγη εργασία για το σπίτι!
 • Ίσως περισσότερες διαδραστικες προβολές για να γίνεται οσο το δυνατόν πιο "χειροπιαστο" το μάθημα γιατί από τη φυση του θέλει αρκετή φαντασία!!
 • Τίποτα ο εκπαιδευτικος έχει χιούμορ, ενδιαφέρεται και για τα προβλήματα που μας απασχολούν περα από το μάθημα του.
 • Να χαμογελάει πιο συχνά για να μας μεταδίδει θετική ενέργεια. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απλή Αρμονική Ταλάντωση (Α.Α.Τ) Εξισώσεις κίνησης

Περιοδικά ονομάζονται τα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο σε ίσα χρονικά διαστήματα. Π.χ. ομαλή κυκλική κίνηση, κίνηση εκκρεμούς, περιστροφή γης γύρω από τον ήλιο κ.ά.
(Σκέψου μερικά ακόμη…)
Στοιχεία περιοδικής κίνησης Κάθε περιοδική κίνηση χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω τρία στοιχειά:
Περίοδος (Τ) ενός περιοδικού φαινομένου ονομάζεται ο χρόνος που απαιτείται για μια πλήρη επανάληψη του φαινομένου ή ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδοχικών επαναλήψεων του φαινομένου.
Η περίοδος είναι μονόμετρο μέγεθος και η μονάδα μέτρησής της είναι το 1 sec.

Συχνότητα (f) ενός περιοδικού φαινομένου ονομάζεται το φυσικό μέγεθος του οποίου το μέτρο θα δίνεται από το σταθερό πηλίκο του αριθμού Ν των επαναλήψεων του φαινομένου σε κάποιο χρόνο t, προς το χρόνο αυτό.Δηλαδή: Η συχνότητα είναι μονόμετρο μέγεθος και έχει μονάδα μέτρησης το 1 sec-1 ή 1 κύκλος/sec ή 1 Hz (Hertz).Σχέση μεταξύ περιόδου – συχνότητας Επειδή σε χρόνο t ίσο με μια περίοδο Τ έχουμε μια επανάληψη (Ν=1) του φαινομένου έχουμ…

Ενέργεια Ταλάντωσης

Η ενέργεια της ταλάντωσης Ε (ή ολική ενέργεια) ενός συστήματος που εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση ισούται με την ενέργεια που προσφέραμε αρχικά στο σύστημα για να το θέσουμε σε κίνηση (ταλάντωση). 
Η ενέργεια αυτή θα δίνεται από τη σχέση:  Από την σχέση αυτή προκύπτει ότι το πλάτος Α καθορίζεται από την ενέργεια της ταλάντωσης, δηλαδή από την ενέργεια που προσφέραμε αρχικά στο σύστημα ώστε να αρχίσει να ταλαντώνεται. Σε όλη την διάρκεια της ταλάντωσης η ενέργεια παραμένει σταθερή. Η ενέργεια μιας απλής αρμονικής ταλάντωσης είναι σταθερή και ανάλογη µε το τετράγωνο του πλάτους της.

Απόδειξη της παραπάνω σχέσης. Αν το σώμα βρίσκεται ακίνητο στην θέση ισορροπίας, για να μετακινηθεί σε µια άλλη θέση πρέπει να του ασκηθεί κατάλληλη εξωτερική δύναμη Fεξ . Κατά την μετακίνηση αυτή θα ασκείται στο σώμα και η δύναμη επαναφοράς. 

Για να μετακινηθεί το σώμα στην θέση (x) θα πρέπει το μέτρο της εξωτερικής δύναμης να είναι ίσο µε το μέτρο της δύναμης επαναφοράς και να έχει αντίθετη φορά, σε κάθε χρονι…

Ταλάντωση και Ελατήριο

Ελατήριο ονομάζεται ένα μηχανικό εξάρτημα το οποίο έχει την ικανότητα να αποθηκεύει μηχανική ενέργεια παραμορφώμενο προσωρινά. Συνήθως το σχήμα είναι ελικοειδές, αλλά υπάρχουν και ελατήρια σε σχήμα ράβδου, οι σούστες.
Το κάθε ελατήριο μπορεί να παραμορφωθεί ως προς μία διάστασή του υπό την επίδραση δύναμης. Όταν ασκείται δύναμη σε αυτήν τη διάσταση, το ελατήριο παραμορφώνεται αποθηκεύοντας το έργο της δύναμης.
Ιδανικό ελατήριο Σε ιδανικά θεωρητικά ελατήρια ισχύει απόλυτα ο νόμος του Hook, δε χάνεται ενέργεια στο περιβάλλον και τα ελατήρια μπορούν πάντα να επιστρέψουν στο αρχικό τους μήκος. Επίσης η μάζα του ιδανικού ελατηρίου θεωρείται αμελητέα. [Στην πραγματικότητα χάνεται μικρό ποσό ενέργειας στο περιβάλλον ως θερμική ενέργεια, ενώ η παραμόρφωση μπορεί να γίνει μόνιμη. Κάθε ελατήριο έχει κάποια όρια αντοχής αν τα υπερβούν θα παραμορφωθεί ή θα σπάσει. Επιπλέον, με την επαναλαμβανόμενη χρήση το υλικό χάνει τις ιδιότητές του λόγω μηχανικής κόπωσης και αν δεν αντικατασταθεί θα σπάσει.]

Νόμο…

Απλή Αρμονική Ταλάντωση (Α.Α.Τ) - Συνισταμένη Δύναμη

Από την Α΄ Λυκείου γνωρίζεις τον θεμελιώδη νόμο της Μηχανικής (2ος νόμος του Newton), ΣF=mα. Επίσης, όπως γνωρίζεις για να υπάρχει επιτάχυνση πρέπει να υπάρχει και δύναμη που ασκείται σε κάποιο σώμα. Στην Α.Α.Τ. ισχύει α=-ω2x, ο συνδυασμός αυτών των δυο σχέσεων δίνει τη σχέση: 
ΣF=-m ω2x Από τη σχέση αυτή φαίνεται ότι όταν ένα σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση η συνολική δύναμη που δέχεται είναι ανάλογη με την απομάκρυνση του σώματος από την Θ.Ι. της τροχιάς του και έχει αντίθετη φορά από αυτήν. Όταν το σώμα περνά από την Θ.Ι. η συνολική δύναμη που δέχεται ισούται με μηδέν. (Για το λόγο αυτό, ονομάζεται θέση ισορροπίας της ταλάντωσης). Επίσης, στις ακραίες θέσεις της ταλάντωσης η ΣF είναι μεγίστη.


Στο βίντεο δες το διάνυσμα της δύναμης επαναφοράς (είναι πάντα προς την θέση ισορροπίας). Αν συμβολίσουμε το γινόμενο mω2 με D (που είναι σταθερό για κάθε ταλαντωτή), δηλαδή D = mω2
Τότε θα έχουμε τη σχέση που δίνει τη δύναμη:F = −Dx (Μάθε την απόδειξη)

Η παραπάνω σχέση είναι γνωστή και σαν συν…

Πως αποδεικνύουμε ότι ένα σώμα κάνει απλή αρμόνική ταλάντωση

Το είδες εδώ, τώρα λίγο πιο αναλυτικά.
Σε ασκήσεις που έχουμε ένα σώμα συνδεδεμένο με ένα ελατήριο και μας ζητείται να αποδείξουμε ότι σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση δουλεύουμε πάντα έχοντας στο μυαλό μας ότι αρκεί να αποδείξουμε ότι σε μιά τυχαία θέση της κίνησης του σώματος η συνισταμένη δύναμη που ασκείται σε αυτό μπορεί να γραφεί στη μορφή: ΣF=-DxΓια το σκοπό αυτό ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:


1. Σχεδιάζουμε το ελατήριο στη θέση φυσικού μήκους (ΘΦΜ).
2. Σχεδιάζουμε το σύστημα ελατήριο - σώμα στη θέση ισορροπίας του (Θ.Ι.) και  σχεδιάζουμε τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα. (γράφουμε:) 
Στη θέση ισορροπίας του συστήματος ισχύει  ΣF=0
Από τη σχέση αυτή για τη συνισταμένη των δυνάμεων στη θέση ισορροπίας προκύπτει μια συνθήκη για τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα στην κατάσταση ισορροπίας.
Δηλαδη: ΣF =0  ή   mg - Fελ =0   ή   mg = kx1 (1)
3. Σχεδιάζουμε τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα όταν το σώμα βρίσκεται σε μια τυχαία θέσηαπό τη θέση ισορροπίας.
Από τις δυνάμεις που έχουν …