XPrize and Google have one main mission with this competition: to bring private competition into the realm of space exploration. "The government has done a great job over the decades, but it's time for private groups to take us to the next step," Chanda Gonzales, the director of the competition, says.
Η Φυσική δεν είναι μια περιγραφική επιστήμη στην οποία παρατηρούμε μόνο τη φύση και να κάνουμε έναν κατάλογο από γεγονότα. Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε τη λογική πίσω από τα γεγονότα και να ανακαλύψουμε την εσωτερική λειτουργία της φύσης.
Ο σερ Άντριου Γουάιλς εργάστηκε για επτά χρόνια στη σοφίτα του σπιτιού του χωρίς να το γνωρίζει κανείς εκτός από τη γυναίκα του -και κατάφερε τελικά να λύσει ένα πρόβλημα που άφησε τους μεγαλύτερους μαθηματικούς να ξύνουν το κεφάλι τους επί τρεις και πλέον αιώνες.
Ο βρετανός καθηγητής Γουάιλς, σήμερα 62 ετών, θα τιμηθεί με το φετινό Βραβείο Άμπελ για την απόδειξη του περίφημου τελευταίου θεωρήματος του Φερμά το 1994.
Το θεώρημα προβλέπει ότι δεν υπάρχουν θετικοί ακέραιοι αριθμοί που ικανοποιούν την εξίσωση xn+yn=zn όταν το n είναι μεγαλύτερο από το δύο (στην περίπτωση που n=2 η εξίσωση παίρνει τη μορφή του πυθαγόρειου θεωρήματος α2+β2=γ2 για τις πλευρές των ορθογώνιων τριγώνων).
Το βραβείο, το οποίο συχνά αποκαλείται «Νόμπελ των Μαθηματικών», απονέμεται από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων, και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6 εκατομμυρίων νορβηγικών κορονών, ή περίπου 630.000 ευρώ.
Η Κάρολαιν Χέρσελ (Caroline Lucretia Herschel) γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1750, και πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1848. Ήταν γερμανίδα αστρονόμος, αδερφή και επί σειρά ετών βοηθός του αδερφού της, επίσης διάσημου αστρονόμου, Ουίλιαμ Χέρσελ. Οι δυο τους υπήρξαν από τους προδρόμους της νεότερης αστρονομίας και αστροφυσικής. Ανακάλυψαν τον πλανήτη Ουρανό το 1781 και αρκετούς κομήτες, ένας από τους οποίους πήρε το όνομα Χέρσελ.
Δεδομένου ότι οι εκρήξεις είχαν παρατηρηθεί από πολλούς δορυφόρους, η ομάδα Vela ήταν σε θέση να συγκρίνει της εκρήξεις μεταξύ διαφορετικών δορυφόρων, και σύντομα έγινε σαφές ότι οι εκρήξεις προερχόταν από μια εξωγήινη πηγή. Αυτές οι έντονες εκρήξεις ακτίνων γάμμα προερχόταν όχι από ρωσικές δοκιμές όπλων, αλλά από γεγονότα σε μακρινούς γαλαξίες. Το 1973 οι εκρήξεις είχαν «χαρτογραφηθεί» κι έτσι προέκυψε το πεδίο της αστρονομίας ακτίνων γάμμα.
“We see so much information in the artwork that ends up being a small part of the whole DES footprint,” says Brian Nord, an astrophysicist and contributor to the DES art exhibit. “This showcase highlights the depth of a universe we don’t completely see with the naked eye.”
Αυτά που λέτε, καλή άνοιξη να έχετε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου