Τα θέματα της Φυσικής Κατεύθυνσης για το σχολικό έτος 2016 ήταν βατής δυσκολίας για τους μαθητές αλλά εύκολα για τους καθηγητές, το δεύτερο δεν πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα –εμπεριέχει έπαρση-.
Ήταν ξεκάθαρα και προσέφεραν μηδενικό πανικό στους μαθητές κι αυτό είναι καλό. Δεν ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, κι αυτό είναι κακό, δεν θα υπάρξει διάκριση των άριστων μαθητών. Ίσως θα μπορούσε η επιτροπή με δυο διαφορετικά υπο-ερωτήματα στο θέμα Δ να δημιουργήσει την απαραίτητη διαβάθμιση.
Τα τελευταία χρόνια οι εξετάσεις Φυσικής είχαν υπερβολικά δύσκολο επίπεδο (για παράδειγμα, 1, 2, 3). Με αποτέλεσμα μαθητές με υπερβολική προσπάθεια να έγραφαν έναν ικανοποιητικό βαθμό ο οποίος δεν αντικατόπτριζε την προσπάθεια αυτή. Δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η αύξηση της δυσκολίας και η αγωνία της επιτροπής για πρωτότυπα θέματα. Έπρεπε κάποια στιγμή να επιστρέψουν σε ένα πιο «φυσιολογικό» επίπεδο, κι αυτό έγινε, ευελπιστώ να συνεχίσουν έτσι τα επόμενα χρόνια.
Κατά τα άλλα:
Θέμα Α': Βατό, κλασική θεωρία.
Μια νύξη, στο Α5 (ε): Σκέδαση ονομάζεται κάθε φαινόμενο του μικρόκοσμου στο οποίο τα «συγκρουόμενα» σωματίδια αλληλεπιδρούν με σχετικά μικρές δυνάμεις για πολύ μικρό χρόνο.
Σχετικά με τι; Με τις πυρηνικές δυνάμεις; Με τις δυνάμεις των πλανητών στο σύμπαν; Με τις δυνάμεις του Superman;;;
Θέμα Β':
Β1: Ήταν ξεκάθαρο θέμα Doppler το οποίο διδάσκεται.
Β2: Ήταν εύκολο θέμα στάσιμου κύματος το οποίο διδάσκεται (υπερβολικά συχνά).
Β3: Ήταν ξεκάθαρο θέμα ρευστών το οποίο διδάσκεται.
Θέμα Γ':
Γ1: Μια απλή εφαρμογή της διατήρησης της μηχανικής ενέργειας.
Γ2: Εφαρμογή του θεωρήματος μεταβολής της κινητικής ενέργειας και χρήση των προκατ τύπων του σχολικού βιβλίου.
Γ3: Αν δεν απαντούσες το Γ2 δεν μπορούσες να το απαντήσεις, αριθμητικά τουλάχιστον, κατά τα άλλα ήταν χιλιοειπωμένο ερώτημα.
Γ4: Αν δεν απαντούσες το Γ2 δεν μπορούσες να το απαντήσεις, αριθμητικά τουλάχιστον, κατά τα άλλα ήταν χιλιοειπωμένο ερώτημα.
Θέμα Δ':
Δ1: Κλασικό ερώτημα με εφαρμογή των θεμελιωδών νόμων της φυσικής.
Δ2: Κλασικό ερώτημα ταλάντωσης, χιλιοειπωμένο.
Δ3: Κλασικό ερώτημα με εφαρμογή των θεμελιωδών νόμων της φυσικής.
Δ4: Κλασικό ερώτημα, χιλιοειπωμένο.
Δεύτερη νύξη: όταν απαιτείται τριγωνομετρικός αριθμός καλά είναι να δίνονται και οι δυο (βασικοί) ημίτονο και συνημίτονο. Δεν πρέπει να κατευθύνεται ο μαθητής στην ανάλυση του βάρους ότι η χρήση του ημιτόνου είναι μονόδρομος. Επίσης, στα Β θέματα χρειαζόταν κι εκεί τριγωνομετρικοί αριθμοί, οι οποίοι δεν δινόταν.
Αυτά για φέτος μαθητή, καλή συνέχεια. Τα καλύτερα σου δεν τα έχεις δει ακόμη…
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου